Kyselina salicylová - efektívna liečba akné!

Kyselina salicylová vo vŕbovej kôre


Jej názov je odvodený z latinského názvu pre vŕbu "Salix", pretože jej kôra je bohatá na túto kyselinu.Je to betahydroxykyselina s chemickým vzorcom C6H4 (OH) COOH, kde OH skupina prilieha ku karboxylovej skupine. Táto bezfarebná kryštalická organická kyselina sa prevažne využíva v organickej syntéze a funguje ako rastlinný hormón. Vzniká pri metabolizme salicínu. 

Kyselina salicylová sa používa lokálne na liečbu rôznych kožných ochorení viac ako 2000 rokov. Buchner, Brugnatelle a Fontana izolovali salicín z vrbovej kôry koncom dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia, ktorý neskôr zdokonalil Leroux.

Schopnosť kyseliny salicylovej zmäkčiť a odlupovať stratum corneum (najvrchnejšia vrstva epidermy) a tým uvoľňovať póry, bola objavená v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. S týmto účinkom sa stala kyselina salicylová ohromným objavom a doteraz sa využíva v kozmetike určenej na mastú pleť a akné. 

Paul Gerson Unna, nemecký dermatológ, prišiel s popisom vlastností a použitia tejto kyseliny. Ako komedolytický (póry uvoľňujúci) prostriedok sa kyselina salicylová používa v mnohých aktuálnych prípravkoch používaných na liečbu akné. Je tiež známe, že zvyšuje penetráciu iných topických činidiel.

Okrem toho, že je táto zlúčenina chemicky podobná (určite nie totožná!) s aktívnou zložkou acylpyrínu kyselinou acetylsalicylovou, zrejme najznámejšie je jej použitie pre ľudí,ktorí tápajú nad tým, ako sa zbaviť akné. Používa sa tiež obmedzene ako konzervant v niektorých potravinách.

Kyselina salicylová z vŕbovej kôry je výborným liekom proti akné.

 Tak nenápadný strom ako vŕba skrýva v sebe veľmi účinný a prírodný liek proti akné.

 

Efektívne redukuje akné


Kyselina salicylová má v kožnom lekárstve nezastupiteľnú úlohu - v malej koncentrácii má keratoplastický efekt (tzn. povzbudzuje epitel kože k rastu). V rádovo vyššej koncentrácii vykazuje keratolytický efekt tj. spôsobuje odlúčenie vrstvy zrelej a odumretej kože, čím môže výrazne znížiť upchávanie pórov (komedolytický efekt). Upchaté póry - biele a čierne bodky, sú základným javom od ktorého sa odvíja vznik nepríjemnej zapálenej vyrážky. V neposlednom rade má táto kyselina výrazný antibakteriálny - dezinfekčný účinok.

Stále častejšie prichádzajú ľudia do dermatologických ambulancii s otázkou "ako sa zbaviť akné". Ako liečba akné je použitie kyseliny salicylovej veľmi dobrým riešením.

V dermatologickej praxi a kozmetike sa aj táto kyselina často používa v chemických peelingoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou liečby nepríjemného kožného problému zvaného akné.

Chemický peeling je proces spôsobujúci kontrolované chemické poškodenie povrchovej vrstvy kože aplikáciou chemického peelingu, ktorý spôsobuje exfoliáciu povrchových vrstiev kože, čo vedie k odstráneniu povrchových lézií, po ktorých nasleduje regenerácia nových epidermálnych a dermálnych tkanív. Samozrejme pre dosiahnutie tohto efektu, je potrebná silnejšia koncentrácia kyselín.

Princíp odlupovania zahŕňa kontrolované chemické olupovanie kože, čo vedie k vyhladeniu pokožky a zlepšeniu povrchovej štruktúry. Chemické peelingy možno klasifikovať rôznymi spôsobmi. Užitočným prístupom je klasifikácia podľa miery poškodenia kože, ktorá určuje indikácie, ktoré je možné použiť na liečbu. V súlade s tým sa chemické peelingy môžu rozdeliť do troch kategórií, tj povrchových, stredne hlbokých a hlbokých. 

Povrchové peelingy spôsobujú olupovanie epidermy, preto sa používajú na liečbu povrchových stavov vrátane melasmy, akné a dyschórií. Stredne hĺbkové peelingy prenikajú do papilárnej dermy a sú užitočné pri liečbe slnečných keratóz, dyschórií a pigmentových porúch. Hlboké peelingy spôsobujú nekrózu na úrovni retikulárnej dermy, takže sú indikované na hlboké vrásky, silné zaostrovanie a hlboké jazvy.

 

Detailnejší pohľad na mechanizmus účinku


Kyselina salicylová (ďalej len "KS") je činidlo rozpustné v lipide (tuku), a je preto miešateľná s epidermálnymi lipidmi a lipidmi mazových žliaz vo vlasových folikuloch. KS má keratolytické a komedolytické vlastnosti, aj keď presné mechanizmy nie sú úplne jasné. Tiež znižuje sekréciu mazu u pacientov s akné, čo zvyšuje jej terapeutický účinok u týchto pacientov. Takže ak Vám robí problémy mastná pleť, treba vyhľadávať produkty, ktoré obsahujú túto kyselinu.

Marczyk et al. študoval účinok 50% kyseliny pyrohroznovej a 30% KS na kožný lipidový film u pacientov s akné vulgaris a dospel k záveru, že KS má väčší sebumetrický účinok ako kyselina pyrohroznová. Znižuje adhéziu korneocytov a spôsobuje uvoľnenie týchto buniek a ich následné oddelenie. Ako lipofilné činidlo, KS odstraňuje medzibunkové lipidy, ktoré sú kovalentne spojené s obdareným obalom obklopujúcim povrchové epiteliálne bunky. Tento antihyperplastický účinok KS na epidermis bol používaný mnohými dermatológmi pri chemickom odlupovaní kože.

Súdržnosť epidermálnych buniek v koži závisí od desmosómov, ktoré obsahujú mnohé proteíny, vrátane desmogleínov. Bolo zistené, že KS, ako organická kyselina, extrahuje desmosomálne proteíny vrátane desmogleínov. V dôsledku tohto účinku sa stratí súdržnosť epidermálnych buniek, čo vedie k exfoliácii. Exfoliácia zjednodušuje uvoľnenie pórov čím je liečba akné efektívnejšia.

KS by sa preto malo považovať skôr za desmolytické činidlo ako za keratolytické činidlo, pokiaľ ide o jeho mechanizmus pôsobenia, pretože pôsobí narušením bunkových spojov skôr než lámaním alebo lýzovaním medzibunkových keratínových vlákien. Výskum od Imayama S, Ueda S, Isoda M. skúmal histologické zmeny na koži bezsrstých myší po odlupovaní SA a zaznamenali stratu zkorodovaných buniek s následnou aktiváciou epidermálnych bazálnych buniek a podkladových fibroblastov.

Dospeli k záveru, že peeling s KS môže viesť k zmenám základného dermálneho tkaniva bez priameho zranenia kože. KS neovplyvňuje mitotickú aktivitu v ľudských epidermálnych bunkách.

Clinical,cosmetic and investigational Dermatology 8/2015

 

Dezinfekčný účinok KS


KS má tiež antimikrobiálne a antifungálne vlastnosti. Whitfieldova masť, ktorá obsahuje kyselinu benzoovú a KS, sa s úspechom používala na antifungálnu a antibakteriálnu dezinfekciu.

Tiež podľa výskumu antimicrobial agents and chemoterapy z roku 2004, je jednoznačne potvrdený účinok KS proti rhinovírusom: "Prieskum organických kyselín (vrátane kyseliny salicylovej) in vitro odhalil, že tieto zlúčeniny majú antirhinovírusovú aktivitu, ktorá pretrváva aspoň 3 hodiny po aplikácii na pokožku."

Tieto kyseliny mali tiež okamžitú protivírusovú aktivitu, preukázanú inaktiváciou rhinovírusu, ktorá sa najskôr aplikovala na kolagénový substrát, nasledovala aplikácia kyslých roztokov (údaje nie sú uvedené). Bezprostredná a reziduálna antivírusová aktivita preukázaná salicylovou, pyroglutámovou, fumarovou a benzoovou kyselinou bola porovnateľná alebo prevyšovala pozitívna kontrola (2% jódu). Boli tiež testované chlórhexidín (4%), 1% triclosan, 62% etanol a 0,13% benzalkóniumchlorid a v tomto teste nemali reziduálnu virucídnu aktivitu.

Organické kyseliny vrátane KS sa s úspechom používajú aj ako konzervant resp. ochrana proti mikrobiálnej činnosti.Nájdeme ich často aj v prírodnej kozmetike, kde chce výrobca zachovať prírodné zloženie.

Kyselina salicylová sa v tejto dobe nachádza vo väčšine kozmetických prípravkov, určených na mastnú problematickú pleť so sklonom k tvorbe akné. My ale odporúčame jedine kvalitnú prírodnú kozmetiku, ktorá obsahuje kyselinu salicylovú získanú z prírodného zdroja.

Keďže sa jedná o pomerne dráždivú prísadu, je potrebné zvoliť výrobok s ideálnym množstvom, ktoré zachová len komedolytický (póry uvoľňujúci) efekt a primeraný antibakteriálny účinok. Dôležitý je tiež synergický účinok s ostatnými prísadami ako aloe vera,sorbitol,panthenol a hodnotnými výťažkami zo šalvie harmančeka a rebríčka.Toto všetko spĺňa rada kozmetiky

PURIFYING CARE od nemeckého výrobcu luxusnej prírodnej kozmetiky ANNEMARIE BÖRLIND, na ktorú tisíce spokojných zákazníkov jednoducho nedajú dopustiť.Ideálne pre Vás bude vyskúšať ju :)

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.